Que podem trobar a la nostra cuina i on podem trobar productes per poder elaborar la cuina del Montseny.
Tot producte ve de procedència... on s'elabora? i.. on es cultiva?, cria o importa?, segons la seva cuina i lloc hi ha històries que ens porten a conèixer part d'una cultura culinària molt extensa, ja que part de la història , hi ha els rituals i part d'ells la fauna i la flora.
Al Montseny trobem productes de producció artesana: formatges, mel, aiguardents, embotits, vi o cervesa. Cal també destacar la presència de productes del bosc: plantes aromàtiques, bolets, tòfones o castanyes, entorn de les quals s'ha creat, i es vol potenciar, una activitat econòmica de transformació i elaboració d'aquests productes.
L'oferta gastronòmica del Montseny es basa en els productes locals i de qualitat, amb un bon ventall de possibilitats basades en plats tradicionals, però amb les innovacions pròpies d'un sector dinàmic i arrelat al territori.
Hi trobem una gran varietat de productes d'horta que serveixen per elaborar els plats de temporada. Actualment hi ha bons productors, alguns dels quals ofereixen hortalisses de producció ecològica. Un producte a destacar és la mongeta del ganxet. Aquest llegum sec sobresurt per les seves qualitats culinàries i actualment té el reconeixement de la denominació d'origen protegida (DOP). Plats com la botifarra amb mongetes posen en valor aquest producte.
A la tardor podem trobar una gran varietat de plats que tenen com a base o com a complement els bolets que hi ha a la zona: carlets, rovellons, rossinyols, sabateres, siurenys (ceps), ous de reig, llenegues, fredolics... formen part de plats de la cuina de tardor, i en alguns casos es preparen conserves que fan que es pugui allargar la temporada de la seva utilització, bàsicament en estofats, arrossos i altres plats elaborats.
Els diferents ramats que encara avui trobem a la muntanya i que s'alimenten de les zones tradicionals de pastura garanteixen l'obtenció d'uns productes de qualitat com les carns i productes elaborats com els formatges. Així, a taula podem gaudir d'un bon grapat de plats elaborats amb carn de xai, de cabrit o de vedella: carn a la brasa, costelletes de cabrit o plats tradicionals –que en algunes zones s'anomenen de la cuina bandolera–, com la carn i mongetes de perol, i també la preuada vedella amb bolets. Entre els formatges cal destacar els elaborats artesanalment amb llet de cabra.
Un altre conjunt de productes i plats són tots els que provenen de la matança del porc. Aquesta activitat tradicional i fonamental a la major part de les masies i cases del Montseny, que servia per omplir el rebost amb productes que s'utilitzaven al llarg de l'any, és l'origen d'alguns productes amb la importància dels embotits elaborats artesanalment, com llonganisses i fuets, embotits cuits com la botifarra blanca, negra i d'ou, els bulls negre i blanc, i alguns de farcits amb bolets o morro de porc. En aquest grup de plats no ens podem oblidar dels peus de porc.
També hem de parlar dels plats de caça –que poden ser molt variats–, entre els quals destaquen els elaborats amb carn de senglar, com el civet de senglar.
No hi pot faltar, si parlem de productes del Montseny, la referència a les castanyes. Aquest fruit és molt preuat i s'incorpora a la gastronomia per donar personalitat a molts plats que l'utilitzen com a element principal o com a condiment. Com a productes utilitzats a la cuina podem parlar, a més, d'altres fruits del bosc, de plantes aromàtiques i de la mel.
Finalment, cal esmentar també la producció de vi i de cervesa: produccions petites, de bona qualitat i que poden servir per acompanyar els diferents menjars.
Acabem aquest recull amb una referència a la ratafia, licor molt preuat en aquest territori. No se sap si es llegenda o història (atribuïda a Mossèn Cinto Verdaguer), però es diu que a la Taula dels Tres Bisbes, situada on conflueixen els bisbats de Barcelona, Vic i Girona, després d'una llarga reunió, els tres bisbes van enviar un monjo a demanar beguda a l'hostal. El monjo els va dur un aiguardent, que van trobar deliciós, i en preguntar-li'n el nom, ell va dir que no en tenia. Mentre buscaven nom per a tan deliciosa beguda, el secretari –que continuava escrivint l'acta de la reunió– va dir, parlant per a ell, "rata fiat" –que en llatí significa "queda ratificat"–, i els bisbes van prendre la frase per posar nom a aquest licor, la ratafia, fet amb nous verdes i un grapat d'herbes de la muntanya.
Els productes alimentaris artesans de Gesbisaura són fruit del treball, la tradició i l'amor a l'ofici de moltes famílies dedicades al conreu d'aquestes terres, a la cria del bestiar i a l'elaboració dels productes a partir de mètodes tradicionals. Amb esforç diari i dedicació constant, les empreses alimentàries artesanals ofereixen una proposta gastronòmica gustosa, fresca i de qualitat, alhora que generen una identitat al territori que el fa únic. En destacarem alguns productes:
La cria del bestiar al territori garanteix un control directe de l'origen de la carn, i el procés de cria extensiva i en un entorn natural n'assegura la qualitat. Els embotits s'elaboren seguint els processos tradicionals amb conservants naturals, sal i pebre. La varietat d'embotits és extensa: des del tradicional fuet i la clàssica llonganissa, fins al bull i la botifarra de nous. Cada productor té la seva especialitat
Amb matèries primeres d'explotacions del territori també s'elaboren formatges artesans amb llet crua de vaca i llet de cabra com es feia antigament.
Un dels productes més tradicionals del territori es genera amb la maceració d'herbes i nous verdes amb alcohol, de la qual sorgeix un licor únic molt apreciat: la ratafia. La destil·leria Bosch ha mantingut l'esperit fundacional i els secrets de la producció, transmesos de pares a fills fins a la cinquena generació de la família.
El cultiu de la patata del bufet és una activitat agrícola que es desenvolupa arreu del municipi d'Orís.
Les terres fèrtils i el clima de la zona proporcionen al tubercle unes qualitats particulars que el fan exquisit. La patata del bufet és un producte Català, marca que identifica els productes agraris de qualitat de Catalunya. Recuperada per la tenacitat de les famílies del territori dedicades a l'agricultura, la patata del bufet ha tornat als nostres cuinats per oferir un gust exquisit i cremós a les viandes.
Els diumenges i els festius del mes d'octubre a Orís se celebra el Mercat de la Patata del Bufet, en el qual es venen les 50 tones de patates del bufet, de tipus blanca i negra, que es produeixen al territori; es tracta d'una venda directa del pagès al consumidor. El producte artesà és de proximitat i podem visitar on es pastura el bestiar, on conreem els nostres productes i on els elaborem. La cria extensiva de bestiar ens permet fer un manteniment molt important del bosc, i els prats de pastura i camps de cultiu dibuixen aquest paisatge tan conegut i tan proper per a nosaltres, que compagina pastures i boscos, camps i masies. Treballem amb la terra mantenint les formes de treball tradicionals, que identifiquen el nostre país, el nostre tarannà i la nostra manera de fer.
ON PUC COMRAR PRODUCTES TÍPICS
GUALBA
Forn Adrobau Forn de pà Productes i botiga de Gualba
RESTAURANTS :
Can Florenci
Avalon
El Pesolet (Can Pacual)
Can Cambó
Pádel Gualba
Can Salvi
Parc Mediambiental de Gualba
SANT CELONI
😍